Koji telefon kupiti starijoj osobi?

Ova potreba češće dolazi iz neophodnosti nego iz hira ali u okviru tog izbora postoji nekoliko dilema a samim tim i predloga koji je to odgovarajući telefon za neku stariju osobu.

Prvi izbor su telefoni sa tastaturom koji ovoj kategoriji korisnika idalje deluju intuitivnije za korišćenje. U tom domenu ima nekih varijacija ali izbor je više na fizičkim karakteristikam. Ljudi najčesće gledaju da li su im dugmići doboljno veliki kao i brojevi na njima, veličinu ekrana radi veće preglednosti i prikaza i da li je korišćenje telefona dovoljno jednostavno.

Kroz godine i iskustvo u ovoj kategoriji Nokia telefoni su se izvojili kao najbolja opcija ali nećete pogrešiti ni sa Wiko ili Gigaset uređajima koji su se dobro pokazali. Generalno nećete pogrešiti ni sa jednim telefonom iz naše ponude telefona sa tastaturom jer smo se potrudili da selektujemo samo one brendove i modele koji su se dobro pokazali u proteklih par godina.

Kada je u pitanju izbor smartfona za starije osobe tu je izbor nešto komplikovaniji i zavisi od zelje te osobe da prihvati i koristi tehnologiju.

Ukoliko je starija osoba kojoj treba telefon samo zbog viber/whatsapp komunikacije u tom slučaju možete gledati telefone i do 12.000 dinara. To su telefoni od 1 ili 2GB RAM memorije, nekim sporijim procesorom (najčešće sa 4 jezgra) i starijim Andorid operativnim sistemom.
Od tih telefona nemojte da očekujete mnogo ali za ulazak u svet pametnih telefona i to za neku stariju osobu mogu biti pravi izbor. Mogu ovi telefoni koristiti i druge aplikacije naravno ali njihovo iskustvo korišćenja neće biti optimalno.

U ovoj kategoriji do 12.000 rsd će vam proizvođači biti manje poznati i oni vam nisu toliko bitni a cena sama određuje koliko dobar uređaj ćete dobiti.

Ako je telefon potreban za stariju osobu koja je intuitivnija sa tehnologijom i pored aplikacija za komunikaciju želi da koristi i neke druge aplikacije poput pretrage na internetu, čitanje novina, bazično korišćenje društvenih mreža onda je potrebno i nesto malo bolji smartfon.
Naš savet je da gledate uređaje sa barem 2GB RAM memorije i procesorom od 8 jezgara (možete videti na detaljnoj specifikaciji svakog telefona u našoj ponudi). Ti uređaji se kreću od nekih 12.000 dinara.
Da skrenemo pažnju da u zavisnosti od broja aplikacija treba da gledate i memoriju telefona jer sam android zauzima i do 30GB zavisno od verzije i dužine korišćenja pa ukoliko kupite telefon sa 32GB interne memorije, SD kartica vam je neophodna.

A za sve one moderne starije ljude koji žele da budu u trendu, stalno na mreži, da slikaju često i budu u koraku sa vremenom u kojem živimo predlažemo i nešto bolje uređaje koji pak kreću od barem 16-17.000 dinara.

Svakako predlog telefona za vas možete i sami dobiti na našem sajtu na strani “Najbolji telefon za tebe”.

Ostavi komentar