G72 apsolutni best-buy telefon za oko 200eur

Svi danas žele da imaju telefon koji će biti brz, imati dosta memorije, lep ekran i dobru kameru ali sve to za oko 200 eur da dobiješ je već malo teže.

Neki telefon će te uskratiti za (AM)OLED ekran neki telefon za dobar čipset a neki za dobru kameru ali ne i ona – Motorola G72!

 

Pored specifikacije koju ćemo vam prezentovani moramo da kažemo da se cene menjaju i da je tržište telefona jako živo. U ovom datom momentu cena za Motorolu G72 je 24.720 rsd a ako se promenila vi pogledajte to na strani prezentacije uređaja – ovde.

G72 iako je izašao na tržište prošle godine, nema stvari u kojoj ovaj uređaj zaostaje sa onim što je u ponudi od ovogodišnjih modela.

Zapravo G72 je jedan tačno odmeren model u kojem je Motorola uspela da napravi telefon koji će zadovoljiti 90% prosečnih korisnika.

Pa da navedemo komponente koje krase ovu Motorolu G72 i da ih prokomentarišemo:

  • Ekran 6.6″, P-OLED, 120Hz, Full HD+

Retko ćete naći za ovaj novac telefon koji će vam pružiti OLED ekran kao G72 umesto IPS ekrana. To možete da očekujete od skupljeg uređaja barem 3-4.000 rsd. Ekran od 6.6″ je dovoljno velik za sve a 120Hz osvežavanje ekrana učiniće da sve na ekranu izgleda fluidno.

  • Čipset Mediatek Helio G99

Motorola je u G72 prilikom lansiranja telefona prošle godine stavila čipset koji proizvođači tek stavljaju ove godine u određene nove modele.

Tako da igranje igara na njemu neće biti problem a čipset donosi i poboljšanu efikasnost koja utiče na potrošnju baterije kao i mogućnost da kamera obradi i snimi video ne samo u 30 fps-a nego i u 60 fps-a pri FHD rezoluciji. To je nešto što konkurencija u ovoj cenovnoj klasi ne može ni da pomisli.

  • Memorija – 6GB RAM i 128GB interne memorije

A da bi sve radilo glatko Motorola je stavila 6GB RAM memorije klase LPDDR4x koje je standard u ovoj cenovnoj klasi. Na ovu brzinu procesora i klasu memorije više od 6GB RAM memorije nema nekog prevelikog smisla pa je ovih 6GB prava mera.

Što se tiče interme memorije 128GB zadovoljava većinu korisnika a ako bude i zatrebalo postoji mogućnost za proširenje memorije uz pomoć Micro SD kartice. A ono na čemu Motorola nije štedela je koja verzija interne memorije je ugrađena a to je UFS 2.2 koja je brža (brže telefon čita i upisuje podatke u memoriu od tipa emmc 5.1) a koju ne ugrađuju baš svi proizvođači u ovom cenovnom rangu.

  • 108MP trostuka zadnja kamera i 16MP prednja kamera

Da vam ne pišemo detaljnu specifikaciju kamere jer većini će ti podaci biti nečitljivi ali nevezano za broj megapiksela kamere (koji nije najvažniji) kamera ima bolji fazni autofokus (PDAF) ali i druge karaktetistike senzora koje u saradnji sa čipsetom Helio G99 rade odličan posao i prave fotogorafije i video koji će nadmašiti sve ono što možete da dobijete od nekog drugog telefona za isti novac. Većina telefona će vam ponuditi da snimate video samo u 30fps-a (slika u sekundi) ili da dobijete lošiji senzor bez fazne detekcije autofokusa ili senzor manje veličine itd.

Tu je i širokougaona, makro i selfi kamera koje nisu nešto što se ističe od onoga što možete da očekujete u ovom cenovnom rangu pa nećemo da previše trošimo reči na to.

  • 5000mAh baterija i 33W punjenje

Ova veličina baterije i brzina punjenja su standardne za ovaj cenovni rang i zadovoljiće većinu korisnika.

Ono što je nezanemarljivo a dosta često ljudi zaboravljaju da je deo korisničkog iskustva nekog telefona softver a Motorola G72 dolazi sa Android 12 operativnom sistemom što takođe nije tako čest slučaj u ovoj cenovnoj klasi. A iz dosadašnjeg iskustva Motorola se potrudi da na telefon stigne i još neka nadogradnja operativnog sistema u budućnosti. Za Android 13 je već izvesno da će ovaj model dobiti nadogradnju ali možda će biti i na neku narednu verziju. Svakako Motorola korisnički interfejs važi za lep i intuitivan pa će ga većina korisnika zavoleti.

Takođe treba napomenuti da je u pakovanju Motorola G72 modela sadržano pored telefona i punjač ali i zaštitna maska što retko koji model idalje ima u svom pakovanju.

Dizajn modela nećemo komentarisati jer ukusi su različiti ali videli smo veliki broj muškaraca ali i žena koje su zadovoljne bile i dizajnom koji kao da vuče neke crte od neke Thinkpad serije laptopova.

 

Ako do sada niste već kliknuli da kupite ovaj sjajan model evo još jednom linka do strane telefona Motorola G72 6/128GB.

Ostavi komentar