Koju boju ti biraš?

popularni iPhone 15 modeli

Pogledaj!

Najpoželjniji uređaj u Srbiji

Pogledaj!

Apple najveći gigant IT industrije

Ova Američka kompanija je potpuno bacila u senku voće po kome je nazvano jer sada kada izgovorite to Apple bilo gde u svetu definitivno niko neće pomisliti na jabuku. Ova kompanija je imperija koja je već dugo najuspešnija i najbogatija kompanija na svetu. Kako je to uspela? Pored mnogo odgovora koje možete da nađete jedan je sigurno tačan a to je da prave kvalitetne i lepo dizajnirane uređaje.

 

Apple je osnovan 1796. godine i u početku je imao fokus da samo razvija računare a onda te famozne 2007 je ušao na tržište smart telefona. Mnogi nazivaju taj momenat 2007 godine prekretnicom istorije mobilnih uređaja pre svega mobilnih telefona jer tada je predstavljan prvi iPhone uređaj.
Apple je globalno prepoznat po svojim inovativnim proizvodima kao što su iPhone, iPad, iPod, Mac računari, Apple Watch i
drugi.

 

Na sam pogled Apple sedišta i impozantne građevine koja se nalazi u Kupertinu u Kaliforniji shvatate koliko je ovo jedna moćna kompanija. Prezentacija koju Apple organizuje svake godine gde predstavlja svoje nove uređaje postala je najznačajniji događaj u IT industriji a Apple je postao i prepoznatljiv zbog takvog načina predstavljanja novih uređaja.

iPhone telefoni

Kada pomislite na iPhone on će vam stvoriti jaku emociju. Jedni ga mrze iz dna duše dok ga drugi gledaju kao božanstvo. Teško je naći nekoga ko je ravnodušan prema iPhone uređajima.

 

Od samog početka, Apple se vodio misijom da stvara proizvode koji su “jednostavni za upotrebu, elegantni i inutitivni”. iPhone telefoni su sinonim za luksuz, inovaciju i jedinstvenost. Kompanija Apple se ističe po svom revolucionarnom pristupu dizajnu i tehnologiji.

 

Ali ono što je neminovno za iPhone je kvalitet a Apple to i garantuje svojim nadogradnjama sistema i to 5 godina. To nije nešto što je Apple od skoro uveo za svoje uređaje već je to hipoteza na kojoj je Apple napravio iPhone a to je da taj uređaj traje. Većinu drugih brendova vreme pojede za 2-3 godine ali iPhone može da potraje 5 i više godina bez problema.

 

Druga stvar je dizajn koji je uvek bio smeo i koji je pomerao granice onoga što je trenutno u industriji. Apple je u iPhone uvek ubacivao premium materijale, nove oblike i funkcije koje postavljaju trend u industriji već godinama u nazad.

 

iPhone (r)evolucija

Pomenućemo samo neke od modela koji su ostavili veliki utisak na industriju mobilnih telefona:

iPhone 2G – prvi iphone i neverovatan osećaj preciznosti tač ekrana, korišćenje više prstiju i gestikulacije zumiranja i skrolanja. Iskustvo korišćnja telefona najpribližnije onome kako danas koristimo telefone.

iPhone 3G – prodavnica za aplikacije koju poznajemo u današnjem formatu na telefonima odnosno da ne moraš da si haker da nešto instaliraš.

iPhone 5S – popularizovala lakše otljučavanje telefona i višu bezbednost uz očitavanje otiska prsta koju su kasnije primenili svi u industriji a neki novi uređaji je koriste i dan danas.

iPhone 6 – predstavljena legendarna veličina ekrana od 4.7″ koja je prodata u ogromnom broju primeraka a Apple je proizvodi sve do dana danas (kao iPhone SE).

iPhone X – dizajn telefona koji je izašao van okvira četvrtastog ekrana i pokazao da možemo da imamo ekran skoro do ivice telefona. Apple je to postigao jer je izbacio fizičko home dugme i zamenio ga sa gestovima koji su prihvatili svi u industriji. Pošto je ukinuto home dugme Apple je bezbednost telefona sa prsta prebacio na lice putem kojeg se telefon otključava.

iPhone 11 Pro – omogućio je i profesionalcima i prosečnom korisniku da može da pravi odlične fotografije. Ovo je prvi Pro model koji je podigao fotografiju na mobilnom telefonu na viši nivo.

 

Modeli koje nismo pomenuli su takođe imali uticaja i donosili određene funkcionalnosti i inovacije koje su dovele do toga da iPhone danas bude reper za poređenje i nešto što svi proizvođači žele da dostignu.

Današnja serija iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max osvajaju simpatije miliona kupaca i iPhone je najprodavaniji telefon na svetu.

Apple oprema

Apple se potrudio da vam proda nešto od opreme pa je prvi izbacio punjač iz pakovanja telefona. Ali ruku na srce originalna Apple opreme je stvarno kvalitetna i sve stvari su lepo dizajnirane baš da odgovaraju iPhone modelima.

 

Pored punjača tu su i slušalice od kojih je Apple specijalno poznat, a u pitnaju su AirPods odnosno bežične sušalice koje predstavljaju standard u toj industriji.

 

A ono ka čemu Apple teži je bežična konekcija pa time i MagSafe sistem za bežično punjenje koji sadrži magnete u sebi pa je Apple osmislio niz dodatne opreme koje možete da kupite tako da nešto prilepite sa magnetom na telefon ili telefon na nešto. Tu su eksterni punjači, eksterne baterije, držači itd.